[ BACK | DOWNUNDER.DK ]
Offentliggjort den 18.07.99 kl.22:25

Debatten er slatten
Af METTE MEJLVANG

Mange danske hjemmesider har et debatforum, men få har succes med det.

Debatten skrænter på de danske hjemmesider. Ikke sjældent dør den ud, allerede inden den er kommet i gang.

Et debatforum er blevet et obligatorisk element på mange af Nettets danske hjemmesider. Hvad enten siden tilhører den lokale biavlerforeningen, sportsklub, vælgerkreds eller det gælder de større web-portaler som Scandinavia Online eller DR Online lægges der op til, at brugere med fælles interesser kan diskutere og udveksle holdninger om stort og småt.

Flere nydere end ydere
Men ofte forbliver indbakken gabende tom, og tilbage ligger kun de få indlæg, webmasteren selv har skrevet - eller har presset andre til at skrive. »Der er langt flere nydere end ydere blandt Internetbrugerne. Surferne vil gerne læse andres indlæg, men de tager selv sjældent bladet fra munden og deltager i debatten,« fortæller Poul Anton Møller, chefdesigner hos Scandinavia Online.

Hos SOL er der godt 20 forskellige emner til diskussion, men debatten går noget trægt.

»Vi har ikke satset nok på debatten. Skal den fungere, må vi sætte flere ressourcer af. Der skal være folk, der kan holde ilden tændt - nogle gartnere, der kan hyppe bedene,« mener Poul Anton Møller.

Manglende ressourcer
Ifølge århusfirmaet LavaSoft, der laver tekniske løsninger til debatforaer, er netop manglende ressourcer den hyppigste årsag til, at debatten ikke fungerer.

»Det er faktisk utrolig svært at få en debat op at stå. Mange tror, at hvis blot muligheden for debat er til stede, så kan den passe sig selv. Men skal debatten ikke gå død, må der lægges mange kræfter i,« fortæller projektleder, Henrik Wahlqvist.

At det er svært at skabe debat, vidner et hav af hjemmesider om. Der er mange museklik mellem de få succeser.

»Hvor er debatten dog død her,« skriver en noget ensom debattør på www.shareholders.dk, hvor dansk aktionærforening lægger op til debat om aktier.

Heller ikke på www.etik.dk er der meget spræl. »Ingen indlæg på nuværende tidspunkt,« skriver Arbejdsmarkeds Etiske Råd, der står bag siden. Og ikke en eneste har følt behov for at diskutere Ørestaden på www.comzone.dk/orestadsdebat. End ikke på de mange kommunale hjemmesider, hvor der lægges op til lokal debat om skoleforhold, cykelstier og børnepasning, er der meget at komme efter.

Konkrete emner
»Vil man skabe debat, må man finde nogle konkrete emner at diskutere. Det nytter ikke at skrive, at folk kan debattere alt det, de har lyst til. Man må pirre til lysten med kronikker eller provokerende og tankevækkende spørgsmål, som folk kan forholde sig til,« mener Henrik Wahlqvist.

En god debat skal være både underholdende og oplysende. Og så skal emnerne være snævre og vedkommende.

»Jo tættere man kommer folks interesser, præferencer og personlige liv, jo bedre. Vi skal ramme nogle emner, som sætter sindene i kog,« siger Poul Anton Møller.

Han mener, at tunge emner som EU og international politik godt kan debatteres på de store offentlige webportaler, men at fokus så skal være på konkrete sager som bedrageri eller mediebegivenheder som krigen i Kosovo. Debat om Socialdemokratiets flygtningepolitik vil kun kunne køre på Socialdemokratiets egen hjemmeside, mener Poul Anton Møller.

Folkelig debat
Gode emner til folkelig debat er eksempelvis Robinson Ekspeditionen eller melodigrandprix, som mange har en holdning til her og nu.

Eksempelvis trak Jesper Jankes Robinson Forum flere hundrede fanatiske tilhængere eller Robinson-hadere, der ville diskutere den følelsesladede føljeton. Debatten var kendetegnet ved de hurtige og ophidsede indlæg af ikke særlig intellektuel karakter:
»Øde ø og min bare røv! Siden allerførste udsendelse røg i æteren, har jeg været bekendt med, at Jens luskede afsted om natten, mens alle sov. Der må være en kiosk i nærheden. Hvordan forklarer han ellers den tyggegummi tatovering han har på skulderen ? Penge ? Han har sikkert fået pant for sin vodka-flaske....,« harcelerer Jesper Wagner på adressen www.janke.dk/robinson.

Også studieværten og musikmogulen Alex Nyborg Madsen har med succes skabt et livligt debatsted på www.alex.dk. Med de tre vigtige debatemner - vægt, musik og erotik er stedet en sikker vinder.

Et andet godt eksempel på en succes for de mere snævre interesser er hjemmesiden www.downunder.dk, hvor eventyrlystne kan udveksle informationer og rejsetips om Australien og New Zealand. En engageret bagmand, interessante artikler og et væld af spændende input har sat liv i en blomstrende debat.