[ BACK | DOWNUNDER.DK | NEXT ]
Rockgruppe kommer mørkelagt by til hjælp
Berlingske Tidende, onsdag 4. Marts 1998

Strømsvigt: Fragtfly med U2s koncertudstyr flyver generatorer til Auckland, der i snart to uger har manglet strøm. Men det varer længe, før byens strømforsyning er i orden igen.

WELLINGTON (Reuter)
Det irske rockband U2 kom i går det strømhungrende Auckland til hjælp, da et stort fragtfly med koncertudstyr blev omdirigeret og sat til at flyve generatorer til byen for at mildne den 12 dage lange strømafbrydelse.
Flyet stod i Sydney, lastet med udstyr til en koncertturné, da Aucklands egen elektricitetsforsyning, Mercury Energy, indtrængende bad om hjælp.
»Vi forhandlede med U2s koncertarrangører og flyets ejere og forklarede situationen. Vi fortalte dem, hvor meget vi ville værdsatte enhver hjælp, de kunne yde« sagde Mercurys talsmand, Paul de Abaitua.
De fleste af verdens store fragtfly var allerede taget i brug enten ved Den Persiske Golf på grund af det mulige militære angreb eller i Florida på grund af orkaner, sagde de Abaitua.
Tilladelsen til brug af bandets fly var en af meget få sejre for Mercury i de 12 dage, der er blevet beskrevet som »uger i helvede«.
Aucklands centrum gik i sort den 20. februar, da det sidste af Mercurys fire største strømkabler til byen svigtede. De 110.000 volt stærke kabler begyndte at svigte i januar.
Med et reservekabel på 22 kilovolt og hjulpet af flere og flere midlertidige generatorer er det lykkedes at tilvejebringe omkring en tredjedel af den normale elektricitetsforsyning i Auckland, New Zealands største by med én mio. indbyggere. Men en total genoprettelse af strømmen ventes ikke før 9. marts.
Strømafbrydelserne har berørt omkring 60.000 ansatte og indbyggere i byens centrum.
Aucklands forretningscentrum er blevet opdelt i to zoner. Den ene får strøm om morgenen og den anden om eftermiddagen. Folk i yderkanterne af de to mørklagte områder har stadig strømafbrydelser på op til to timer.

Undersøger jorden
Mercury havde håbet at kunne genoprette elektricitetsforsyningen til ca. 40 pct. af den normale kapacitet i mandags, men en blokering i en af de ledninger, der var under reparation i weekenden, forsinkede planen.
Når disse kabler først er i gang, vil kun 50 pct. af deres kapacitet blive udnyttet for at mindske risikoen for yderligere afbrydelser.
Mercury har sendt bud efter eksperter, der skal undersøge jorden omkring de svigtende kabler og afprøve dens specifikke modstand - en måling af jordens evne til at lede varme bort fra kablet. Kablerne kan, ligesom andet elektrisk udstyr, svigte, når de når en vis temperatur, og Mercury har luftet en teori om, at usædvanlig høje temperaturer i februar kan have ført til de mange sammenbrud
Tal fra National Institute of Water and Atmospheric Research viste forleden, at februar var Aucklands varmeste måned siden 1968.


Copyright downunder.dk © 1997 - 2000
[ TOP | BACK | DOWNUNDER.DK | NEXT ]